Çocuk Diş Hekimi (Pedodonti) Nedir?
Pedodonti bölümünde, 0 yaş ile 14 yaş arası çocukların süt dişleri ve kalıcı dişlerinin korunması, sağlıklı gelişimi ve çürük, travma gibi etkenlerden dolayı oluşan sorunların giderilmesi için çalışmalar yapılır. Bebeklik çağından itibaren çocukların ağız ve diş sağlığı, çene ve yüz gelişimini takip eden diş hekimliği dalıdır. Bu bölümde uzman hekim Pedodontis olup, çocuk ağız ve diş sağlığı için özel eğitime sahiptirler.
Pedodontik uygulamaların en önemli faktörü hasta- hekim ilişkisinden geçer. Kayseri Özel Durupol Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği olarak çocuklarda genel olarak var olan diş doktoru kaygısını uzman hekimlerimiz tarafından korkusunun azaltılıp, kendini güvende hissetmesi ve rahatlaması sağlanarak gideriyoruz.
Çocuk Diş Hekimi (Pedodonti) bölümü neleri kapsar?
Bebeklerin anne karnında süt dişlerinin gelişme ve kireçlenmesini etkileyen faktörler
• Bebeklerde doğum sonrası diş çürümelerini tetikleyen unsurlar
• Kalıcı dişlerin sürmesi, gelişimi ve kireçlenmesi
• Süt ve kalıcı dişlerdeki çürüklerin tedavi yöntemleri
• Çocukların ağız ve diş hastalıklarının farklı hastalıklarla ilişkisi
• Diş travmalarının tedavisi
• Çocuk ağız ve diş sağlığının korunması
• Diş travmaları ve tedavileri
• Erken süt dişi kaybı ile ortaya çıkabilecek sorunların önlenmesi için uygulamalar
Çocuk Diş Hekimi (Pedodonti) Uygulamaları
Kayseri Özel Durupol Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği olarak pedodonti tedavilerinde uzman çocuk diş hekimi kadromuzla birçok yöntem uyguluyoruz;
Fissür Örtücü Uygulamaları
Çocuk diş çürüğünü önlemek maksadı ile, dişlerin çiğneyici yüzeyinin fissür örtücü maddeler ile kapatılmasıdır. Dişlerdeki bu girintili bölgelere mikropların daha çok yerleştiği için, fissür örtücü uygulama ile yiyecek birikmesi ve çürük oluşumu engellenir.
Fluorid Uygulamaları
Çocuk diş çürümesini önleyen, diş yapısını kuvvetlendiren bir uygulamadır. Çürüğe karşı meyilli çocuklarda uygulanır. Diş yapısını güçlendiren bir element olan flor, diş minesini kuvvetlendirerek çürük oluşumuna karşı korur.
Yer Tutucu Uygulamaları
Erken kaybedilmiş süt dişlerinin yerlerini korumak amacı ile uygulanan bir yöntemdir. Plastik ya da metalden özel olarak hazırlanırlar. Kaybedilen süt dişlerinin yerine sabit ya da hareketli olarak yapılırlar.
Çocuk Diş Temizliği
Çocukların dişlerinde oluşan bakteri plağı fırçalama ile uzaklaşamayacak durumdaysa, diş hekimleri tarafından diş temizleme yöntemi uygulanır. Bakteri plaklarının neden olacağı diş taşı ve çürüklere karşı koruma sağlayan bir uygulamadır.
Biberon Çürüğü ve nedenleri?
Çocuk süt dişlerinin sürmesi ile üst çenedeki kesici dişlerde meydana gelen çürüklerdir. Gece yatmadan önce bebeklerin biberonla süt emmesi sonucu süt ağızda birikir ve çürükler için elverişli bir ortam meydana gelir. Diş tabakasının bu dönemde dirençsiz olması nedeni ile, biberon çürüğü hızla ilerler. Gece beslenmesinden sonra ağız temizliğine önem gösterilmelidir. Biberon çürüğü tedavi edilmediği takdirde zamanla bütün dişlerin çürümesine neden olabilir. Zamanla ağrı ve iltihaplanmaya neden olur. Alttan gelen kalıcı dişleri de etkileyip şekil bozukluğuna yol açar. Bebekleriniz 12. aydan itibaren pedodontis ile tanışmalı ve çürükleri olmasa dahi, ağız ve diş sağlığı için rutin kontrollerden geçmelidir. Böylece ileride oluşabilecek diş hekimi fobisinin de önüne geçmiş olursunuz.