Bruksizm (diş gıcırdatması) Nedir?
Bruksizm (diş sıkma) bireyin dişlerini sıktığı, gıcırdattığı veya dişlerini birbirine bastırmasına denir. Bruksizm (diş gıcırdatması) uyurken dişleri kişinin bilinçsiz sıkma veya gıcırdatması sonucu oluşur. Uyku bruksizm (diş gıcırdatma) aslında uyku ile doğrudan ilişkili ve hareket bozukluğu olarak bilinir. Dişlerini sıkan gıcırdatan kişilerde horlama, nesef almada zorluk, uyku apnesi gibi bazı semptomlar gözlenmiştir.
Diş Sıkma Tedavisi ve Belirtileri neledir?
Bruksizm (diş gıcırdatması) dişleri birbirine bastırmadan dolayı meydana gelen bazı semptomları vardır.
Uyku partnerini uyandıracak kadar yüksek sesle dişleri gıcırdatma
Birbirine kenetleme olmak üzere artan diş ağrısı
Dişte hassasiyet, çatlamış, düzleşmiş, gevşemiş veya yontulmuş dişler
Çenede, boyunda veya yüzde ağrı
Dişin daha derin katmanlarını açığa çıkaracak kadar aşınmış diş minesi
Kulakta bir sorun olmasa da kulak ağrısı gibi hissedilen ağrı
Şakaklarda başlayan hafif baş ağrısı
Uyku bozukluğu
Yanak iç kısmında çiğnemeden kaynaklanan hasar
Yorgun ya da kasılan çene kasları ile tamamen açılıp kapanmayan kilitlenmiş bir çene bulunur.
Bruksizm (Diş sıkma) Tedavisi ve Yöntemleri
Bruksizm (diş sıkması) nasıl geçer veya nasıl tedavi edilir tedavisi mümkün mü? soruları sıkça sorulmaktadır. Bruksizm küçük yaşlardaki çocuklarda tedavi gerektirecek bir durum değildir ve zamanla kendiliğinden iyileşir ve diş sıkma sıklığı azalarak kaybolur. Bazı nadir vakalarda ise bruksizm diş sıkma tedavisi terapi gerektirecek ve altında yatan sebeplerin öğrenilmesi ve uzman hekim tarafından tedavi edilmesi mümkündür.
Bruksizm (Diş sıkma) Nasıl Tedavi Edilir?
Bruksizm (diş sıkma) vakalarında diş hasarını ve çene ağrılarını önlemek için terapiler ve ilaçlar kullanılmaktadır. Kişi bruksizm (diş sıkma) uyku sorunlarıyla ilişkişiyse bir uyku uzmanı doktor ile görüşmesi gerekir. Doktorun bu konuda değerlendirecek ve kişinin uyku apnesi veya diğer bozuklukların olup olmadığını araştırıp uyku çalışması veya test yapılmasını isteyecektir.
Diş sıkması stres veya anksiyete yönetimi bruksizm (diş sıkma) tedavisinde uzman doktor tarafından kontrol edilmelidir. Stres ve anksiyete yönetimi bruksizm (diş sıkma) tedavisinde hafiflemede kişiye faydası olabilir. Dişleri stres sonrası meditasyon gibi gevşemeye etkili olup sorunu önlemede faydası olacaktır. Bazı bireylerde bruksizm (diş sıkma) tedavisi uygulanırken kullanılan ilaçlar istenilen sonucu vermemektedir. Bruksizm (diş sıkma) sebebinin daha derin araştırılması altında yatan sebeplerin uzman hekim tarafından belirlenmesi gerekebilir. Doktor bruksizm (diş sıkma) tedavisinde stres veya diğer duyusal sorunlar için antideprasan veya anti-anksiyete ilaçları kullanımını önerebilmektedir. Kişinin gözlem altında ve uzman doktor tarafından ilacın dozunun değiştirilmesi veya farklı ilaç yazılması da sorunun tespitinde kullanılabilir.
Bruksizm (diş sıkma) bazı durumlarda Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) gibi tıbbi bir durum tetikliyor olabilir böyle bir durumda Gastroözofageal reflü hastalığının tedavisi bruksizm (diş sıkma) tedavisinde etkili rol üstlenebilir.
Kayseri Bruksizm (Diş Sıkma) Botoks Fiyatı ve Randevusu
Bruksizm (diş sıkma) tedavisi için kayseri Durupol ağız ve diş sağlığından randevu alarak uzman hekimlerimiz tarafından tedavi sürecini başlatabilirsiniz.