Kanal Tedavisi Nedir?
Kanal Tedavisi çürümüş dişleri onararak kurtarmak için yapılan bir tedavi yöntemidir. Tedavi sırasında dişin sert dokusunun içindeki kök adı verilen doğal boşlukta bulunan doku olan diş özü ve diş siniri çıkarılır, dişin içi detaylı bir şekilde temizlenir sonrasında açılan boşluk dikkatli ve titiz bir şekilde doldurulur. Dişte meydana gelen yaralanmalar zamanında tedavi edilmezse çürük derinlere doğru iner ve dişte bulunan sinirlerin iltihaplanmasına neden olur. Diş sinirlerinin iltihaplanması hastanın şiddetli diş ağrısı yaşamasına neden olur. Sadece sıcak ve soğuk algısı için kullanılan hassas sinirlerdir. Eğer tedavi için geç kalınırsa dişi çevreleyen dokuya enfeksiyon bulaşmasıyla birlikte hastalıklar oluşabilir.
Diş çekilmesi işleminden önce diş kaybını önlemek amacı ile diş tedavisi olarak Kayseri kanal tedavisi işlemi yapılmaktadır. Kanal tedavisi ciddi oranda çürüyen ya da enfekte olan bir dişi onarmak ve kurtarmak için kullanılan bir tedavi yöntemi olmaktadır. Tedavi sırasında sinir ve diş özü alınır, dişin iç kısmı temizlenmektedir. Tedaviye erken başlamak dişi kurtarmak açısından oldukça fazla önem teşkil etmektedir. Ağrıyan diş uzun süre ihmal edilldiği zaman hem çevredeki dokulara hem de diş kaybına zarar verecek kadar enfekte taşımaktadır.
Dişlerin beslenmesini ve duyarlılığını sağlayan damar ve sinir demeti olan pulpalar, zamanla zarar görür ve iltihaplanmaya yol açabilir. Bu gibi durumlarda sıcak, soğuk, baskı, çiğneme gibi durumlarda aşırı hassasiyet meydana gelir. Eskiden diş tabakasında meydana gelen hasarlarda anında diş çekimine gidilirken, günümüz teknolojisinde dişlere uygulanan kanal tedavisi ile dişlerinizi uzun yıllar kullanabilme şansına sahipsiniz. Canlılığını sürdüremeyecek seviyeye gelen diş sinirleri için, gelişen teknoloji en etkili çözümler arasına girdi. Endodonti tedavisi her diş hekimi tarafından bilinen bir yöntem olmakla birlikte, tedavi için mutlaka endodontise görünmeniz gerekmektedir.
Kanal Tedavisi Neden Yapılır?
Bir dişin siniri ya da diş özü dişte meydana gelen derin çürükler, dişte bir çatlak, kırılma veya yüz yaralaması nedeniyle zarar görmüş olabilir, iltihap kapabilir ve bakteri tutmuş olabilir. Bir dişin sinir dokusu ve özü hasar görürse, bu doku parçalanır ve dişin çevresinde bulunan bakteriler kök kanalı içinde dağılmaya başlar. Bu bakteriler ve diğer çürümüş kalıntılar mikroorganizma veya diş apsesine neden olabilir. Apse, iltihap dolu bir keseciktir ve mikroorganizma parçaları dişin kök uçlarının sonuna kadar yayıldığında oluşur. Dişte meydana gelen apse hastanın şiddetli ağrı çekmesine neden olur.
Diş hekimi veya bu alanda eğitim görmüş hekimler tarafından gerçekleştirilebilir. Bir diş hekimi diş özü veya sinirinin hastalıkları ve yaralanmalarının önlenmesi ve tedavisi konusunda alanında uzmanlaşmış hekimlerdir. Dişin durumuna ve gerçekleştirilecek olan uyulması gereken yola, genişliğine göre uygun bir diş hekimi seçilmelidir. İlk aşaması kökteki kanalların şeklini görmek için bir radyografik muayene yaparak çevredeki kemiklerde herhangi bir sorun olup olmadığını gözlemlemektir. Diş hekimi dişin yakınındaki alanı belli bir şekilde uyuşturmak için anestezi kullanacaktır. Bazı vakalarda diş sinirleri bulunmadığı için anestezi gerekli olmayabilir, ancak birçok diş hekimi hastanın rahatlaması ve yasaların daha düzgün uygulanması için bölgeyi uyuşturarak uygular. Tedavi sırasında o bölgeyi kuru tutmak ve yapılacak olan işlemi daha detaylı ilerletmek için dişin etrafına bir lastik tabakası yerleştirilir. Diş hekimi bunun ardından kök kanalına ulaşabilmek için bir kök deliği açacaktır. Bu deliğin içerisindeki zararlı bakteriler, çürümüş sinir dokusu ve diş özü dişten çıkarılır. Temizleme işlemi kök kanal törpüsü kullanılarak gerçekleştirilir. Çapları giderek artan törpüler sırasıyla açılan delik içine yerleştirilerek kullanılır ve kök kanallarının duvarlarını kazıyıp fırçalayarak temizlemek için diş boyunca çalışılır. Buradan çıkan mikro kalıntıları temizlemek için oksijenli su kullanılır. Dişin iç kısmı iyice temizlendikten sonra açılan boşluk dikkatli bir şekilde kapatılır. İltihaplı ve sağlıksız olan bir diş tedavisinin en kısa süre içinde yapılması hastanın yaşam kalitesine devam edebilmesi için oldukça önemlidir. Diş ile ilgili problemlerin özellikle geceleri daha fazla ortaya çıkmasıyla birlikte hastanın uyku düzeni etkilenir ve gün içinde dikkat dağınıklığı gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Ortaya çıkan en sık belirtiler ise dişlerde sıcağa ve soğuğa duyarlılığı, şişme, çiğneme gibi günlük rutinleri yaparken meydana gelen ağrı, diş eti ağrısı, diş etinde şişme görülmesi bu gibi durumlara örnektir. Bunun gibi durumlarda hekim tedavisine başvurulmalıdır ve dikkat edilmelidir.
Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Kanal tedavisi genellikle ağızda çürüklerin, derin kırıkların meydana geldiği yerlere uygulanır. Ağır bir süreç olsa da sonrasında sizleri ağrısız ve acısız günler beklemektedir.
Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Dişte oluşan hasara bağlı olarak tedavi süresinde değişiklik göstermektedir.. Dişte bulunan enfeksiyon ne kadar çok yaygın ise kanal tedavisi süresi de ona göre bağlılık göstermektedir. Bir diş hekimi ya da uzman endodontist tarafından yapılan tedavi olmakta ve bu tedavi yanı sıra Kayseri kaplama tedavisi işlemleri de mevcut olmaktadır.
Bazı durumlarda birkaç işlem daha uygulanabilir. Bu durumda hekiminiz size yapılabilecek olan işlemlerle ilgili bilgilendirme yapacaktır. Dişin bakteri durumuna göre bir haftaya kadar uzayabilir. Ortalama yaklaşık 30-90 dakika arasında sürebilir. Eğer bazı vakalar beklenilenden daha büyük bir sorun teşkil ediyorsa diş hekimin dişi temizlemesi gerektiğinden dolayı içeri ilaç koyacağı için dişi kapatmadan önce bir hafta beklenir. Diğer vakalarda diş temizlendiği gün mühürlenebilir. Diş kapatılacağı zaman deliğin içine sızmayı engelleyecek bir macun olan Gutta percha isimli bir bileşik yerleştirilir. Ardından tedavinin başında açılan diş erişim deliği bir dolgu tedavisi ile kapatılır. Kanal tedavisi bütünüyle tamamlanıncaya kadar o dişi kullanmaktan sakınılması gerekmektedir. Bu süreç boyunca diş fırçalamak ve oksijenli su ile gargara yapmak gibi normal ama dikkatli bir diş bakımı sürdürülmelidir. Dişin tam anlamıyla eski haline getirilmesi daha fazla işlem yapılmasını gerektirebilir. Bu işlemlere yapılacak işlemler diş hekimi tarafından önceden belirtilecektir.
Kanal tedavisi için diş içindeki sinirlerin alınması, diş köklerinin içindeki kanalların genişletilip mikroorganizmalardan arındırılmasının ardından ‘‘kanal eğrisi” adı verilen iğneler desteği ile sinir dokusu çıkarılır. Ölü hücre atıklarının temizlenmesinin ardından, kanalın içi yıkanır ve kök ucuna kadar doldurulur.
Kayseri Özel Durupol Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği olarak alanında uzman diş hekimlerimiz tarafından gerçekleştirildikten sonra, dişin üst kısmına dolgu, porselen kron, inlay gibi retorasyonlar yapılır. Dişlerinizin ilk günkü sağlığına ve görüntüsüne kavuşması için estetik ve fonksiyonel devamlılığı sağlanır. Hekimlerimiz tarafından gerçekleştirilen endodonti tedavisinde ağrılı ve iltihaplı dişler temizlenerek, dişin ilgili sinirine lokal anestezi yapılır ve ağrı hissetmezsiniz. Kanal tedavisinden sonra bir süre dişinizde geçici hassasiyet ve çiğneme ağrısı olması normal olup ağrı kesici kullanımı ile geçici bir durumdur.
Kanal Tedavisi İşlemi Sırasında Ağrı Mevcut mu?
Her diş tedavisinde olduğu gibi kanal tedavisi sırasında da işlem yapılacak dişe uyuşturma yapılmakta ve bununla birlikte hasta bu işlem sırasında çok ciddi ağrı ve sızı hissetmemektedir. İşlem sonrasında da birkaç saat içerisinde uyuşturma durumu geçmekte ve sonrasında hasta günlük hayatına kolay şekilde devam etme konusunda hiçbir sorun yaşamamaktadır. Kısaca kanal tedavisi hastaya arı ve sızıyı gidermek amacı ile yapılan bir diş tedavisi olarak öne çıkmaktadır.
Her ne kadar kanal tedavisi ağrılı bir tedavi süreci olarak bilinse de bilinen bir dolgu işleminden daha fazla ağrıya ve acıya yol açan bir işlem değildir. Hissedilen acı ve ağrı zaten mevcut olan iltihaptan dolayı kaynaklanır. Bu ağrı, eczanelerde bulunan reçetesiz ağrı kesici ilaçlar ile kontrol edilebilir.
Kanal Tedavisi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kanal tedavi işlemi sona erdikten sonra dişte yaşanırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.
Bunlar;
• Kanal tedavisi süreci sonlanana kadar yapışkan ve kabuklu yiyecekleri tüketmekten kaçınılmalıdır.
• Günlük diş temizliğini aksatmadan uygulamak. Dişlerin hassasiyeti de göz önünde bulundurularak dairesel vurgularla ve nazik bir şekilde dişlerin günde en az 2 kere fırçalanmasını sağlamak.
• Kanal tedavisi sonrası olası sorunların da önüne geçmek için günde en az 1 defa diş ipini dikkatli ve titiz biçimde kullanmak
• Tedavi sonrasında yapışkan ve şeker içeren gıdaların tüketiminin azaltılması
• Tedavi bitiminde hekim tarafından tavsiye edilen ağrı kesici ilaçların veya spreylerin düzenli kullanılmasıdır. Hekiminizin önerisi ile kullandığınız spreyler ya da ağrı kesici ilaçlar ağrınızı dindirmiyorsa hemen hekiminize başvurmalısınız.
Sağlıklı dişlerin günlük bakımını aksatmadan yapmak, dişlerinizi temiz tutmak, şekerli gıdalardan uzak durmak, diş ipi kullanmak, sigara ve alkol tüketimini azaltmak diş kayıpları ve kanal tedavisi gibi işlemlerin önüne geçilmesinde büyük rol oynamaktadır. Senede 2 kere diş hekiminin düzenli kullanım ve rutin bakımların düzenli olarak yapılması ile istenmeyen diş kayıplarının önüne geçerek, sağlıklı dişlerin korunması sağlanmaktadır.
Dişlerinizi önemsiyoruz
Kayseri Özel Durupol Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği ailesi olarak hastalarımızın dişle ilgili her sorununa çare olmaya çalışıyor, kanal tedavisinde gelişmiş teknoloji ve hekimlerimizin bilgi ve deneyimlerini birleştirerek, ağız ve diş sağlığınızda sizlere en güzel hizmeti sunuyoruz. Kayseri Talas ilçesinde en iyi kanal tedavi işlemini uygulayan Kayseri Özel Durupol Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği olarak, endodonti işlemlerini diş korkusu yaşayan hastalar için en konforlu tedavi süreci ile gerçekleştirmekteyiz. Diş hekimlerimizin uzman çalışmaları ile ağız ve diş sağlığınızı korumak, en güzel ve sağlıklı gülümsemeye kavuşmak için bizimle iletişime geçmeniz yeterli olacaktır. Sağlığınızı önemsiyor ve diş problemlerinizin en etkili çözümlerinden olan kanal tedavisi konusunda uzman ekibimiz ile sizlere en iyi hizmeti vermeye devam ediyoruz.
Kayseri Kanal Tedavisi Fiyatı ve Randevusu Nasıl Alınır?
Kayseri kanal tedavisi için kayseri Durupol ağız ve diş sağlığı polikliniğinden randevu alarak uzman hekimlerimiz tarafından tedavi sürecini başlatabilirsiniz.