20 lik Diş (20 yaş dişi) Nedir?
20 lik diş çenemizin arkasında bulunan bölümde 17-25 yaşları arasında çıkan veya çıkmak için uğraşan dişlerdir. Herkes tarafından zorlu bir süreç olduğu bilinen 20 lik diş ağızda veya çenede oluşan ağrıdan çekilmez bir hal alan ve can acıtan bir etkiyle sahip diştir.
Yirmilik dişler halk arasında 20 yaş dişleri olarak bilinen en son çıkan dişlerdendir. Çenemizin arka kısmında azı dilerimizin sonunda 20lik dişler çene yapımıza uyum sağlayamadığından ağrı, apse ve çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle 20 lik diş çekimi veya 20 lik diş cerrahi çekim ameliyatları yapılmakta ve diş çekimi gerçekleştirilmektedir. 20 lik dişler çene yapımızın yeterli alan bulunmamasından kaynaklanır. Şiddetli ağrılara neden olan 20 lik dişler çene yapımızın bozulmasına ve komşuluğunda bulunan dişlerin sağlığının olumsuz etkilenmesine yol açar. O yüzden yirmilik dişlerin çek çıkmaya başlamasıyla kontrol altına almamız gerekir.
20 lik Diş Neden Geç Çıkar?
Halk arasında 20 lik dişin 20 yaşında çıkacağı düşünülür oysa 20 lik dişin çıkış zamanı belli değildir. Kişiden kişiye değişen olgunluşan 20 lik diş bireylerde 17 yaşından 30 yaşına kadar süre uzayabilir. Herkes tarafından ağrılı ve acılı bir dönem olan 20 lik diş sosyal hayatımızı da etkileyip gündelik düzenimizi bozabilir. Dişler arasında en son çıkan dişimiz 20 lik dişimizdir. Dişlerimizin çıkma sırasını aşağıda görebilirisiniz.
1. Süt dişi
2. Ön dişler
3. Köpek Dişi
4. Azı dişi
5. 20'lik diş
20 lik dişler çenemizin en arka bölümünde yer alır. İnsan yapısında dişlerin çıkış sürecinde çene gelişir ve büyümeye başlar. 20 lik dişler için çenemizde yer açılmayabilir ve 20 lik diş tam olarak yerleşemez ve ağrı yapabilir. Çene yapımız geniş ve uygun alan varsa 20 lik diş çıkış süreci daha az ağrılı olur ve dişimiz çıkar.
20 'lik Diş Çıktığı Nasıl Anlaşılır?
Çenemizin iki tarafında üçer azı diş bulunur. Bunlardan sonra gelen dişler 20'lik dişlerdir. 20 lik dişler toplam dört tane çıkmaktadır. Çıkma esnasında çenemizde ağrı meydana gelir. Bu ağrının şiddeti 20 lik dişin yapısına ve kişiden kişiye değişmektedir.
20 yaş dişler ağrısı başlar başlamaz uzman diş hekimine muayene olunması gerekir. Diş hekimi gerekli muayene ile dişin kendiliğinden veya ameliyat ile alınması gerekip gerekmediğini tespit eder. 20 lik dişin cerrahi muayene durumuna göre uzman hekim tedavisi için gerekenleri söyleyecektir.
20 lik Diş Belirtileri Nelerdir?
Diş ve diş etlerinde ağrı,
Diş eti hassasiyeti,
Çeneye ve kulağa vuran ağrılar,
Lenf bezlerinde şişlikler,
Baş ağrısı,
Ağızda kötü koku,
Çiğneme sırasında ağrı hissetme
20 lik Diş Hangi Durumda Çekilmesi Gerekir?
En çok merak edilen konular arasında olan 20 lik diş çekilmeli mi? Yoksa 20 lik diş çekilmemeli mi? sorusu geliyor. 20 lik diş çıkarken diş etini aralar ve diş etinin içerisine gömülü olabilir. Diş etinin bakteri ve yiyecek parçalarından 20 lik diş çıkmadan çürümeye başlayabilir veya çıktıktan sonra diş çürümeye başlar. 20 lik dişin yanında bulunan dişleri de zamanla hem 20 lik diş hem de diğer dişlerinizin çürümesi neden olabilir. Uzman hekim tarafından 20 lik diş muayene sonucu karar verilmelidir.
20 lik Diş Çekildikten Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
20 lik diş çekim yapıldıktan sonra dişin çekildiği bölgeye temasta bulunmayın. Çekim sonrası bir gün boyunca yemek yerken dikkat edilmeli ve 20 lik dişin çekildiği bölge ile yemek yenilmemesi gerekir. Sigara kullanıyorsanız 24 saat boyunca içilmemelidir. Sigara 20 lik diş çekimi sonrası kanamalara neden olabilir. Ağzında biriken tükürük yutulmamalı ve tükürülmelidir. Eğer yüzde şişlik varsa bu bölgeye 10 dakika soğuk tedavisi uygulayıp 2 dakika dinlendirilmelidir.
Eğer herhangi bir kanama veya şiddetli ağrılar meydana gelirse kesinlikle uzman diş hekiminize muayene olunuz.
En İyi Kayseri de 20 lik Diş Cerrahi Çekimi Nerede Yaptırılır?
Kayseri 20 lik diş cerrahi çekim işlemleri için Kayseri Durupol Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği olarak uzman ekip kadromuzla hizmetinizdeyiz.