Dişlerin etrafını destekleyen dokuları ve diş etlerini etkileyen hastalıklara periodontal hastalıklar denir. Dişeti hastalıkları, oldukça sinsi olarak gelişirler ve en önemli belirtileri dişeti kanamalarıdır. Böylesi bir durum ile karşılaşıldığında, vakit kaybetmeden uzman doktordan destek almanız gerekir. Periodontal tedavi erken teşhis ile yapılan müdahaleler sonucunda, verimli sonuçların alınacağı diş hekimliği uygulamasıdır.
Periodontal Hastalık (Dişeti Hastalığı) Nedir?
Periodontal hastalıklar, dişi çevreleyen kemik ve diş etindeki azalmalar sonucu dişlerin sallanması ile oluşur. Ağrısız ve sinsi olarak ilerleyen bu hastalıkta dişeti kanaması ve ağız kokusu belirtiler arasındadır. Dişeti hastalığı ne kadar erken teşhis edilirse, o kadar az kayıp yaşanır ve dişlerin ömrü o kadar uzun olur.
Periodontal hastalıklar nasıl teşhis edilir?
Diş hekimi kontrollerini rutin yaptıran kişiler radyografiler ve ağız içi muayeneler sonucunda değerlendirilerek teşhis koyulur. Diş hekimi tarafından dişeti ile dişin arasına yerleştirilen bir el aleti yardımı ile yapılan ölçümler bu konuda en net sonuca ulaştırır.
Diş eti Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?
- Diş etlerinin dişlerden ayrılması
- Diş etinin kırmızı ve dokununca kanıyor olması
- Devam eden ağız kokusu
- Diş ve dişetleri arasından iltihap gelmesi
- Dişlerin sallanması ve birbirinden ayrılması
- Dişlerin kapanışının ısırma durumunda değişmesi
- Hareketli protezlerin kapanışının değişmesi
- Dişler fırçalanırken sürekli kanama olması
Dişeti Hastalığı Neden Oluşur?
Diş eti hastalıkları genel olarak eksik hijyen yani eksik diş temizliğinden kaynaklanır. Tam olarak temizlenmeyen dişlere tutunan ve çoğalan bakteriler, diş plağı tabakasını oluşturur ve hastalığa zemin hazırlar. Diğer yandan genç yaşta başlayan diş eti hastalıkları genetik nedenlerden ötürü meydana gelebilir. Genetik olan dişeti hastalıklarında, özellikle erken tedavi çok önemlidir. Her ne kadar kalıtsal bir durum olsa da, etkili bir tedavi yöntemi ve doğru temizlik ile (doğru teknikle fırçalama, diş ipi ve ara yüz fırçası kullanımı) hastalığın durdurulması mümkündür. Sigara kullanımı, sistematik hastalıklar, stres, kalp damar hastalıkları, epilepsi, down sendromu ve kötü beslenme alışkanlıkları da diş eti hastalığına davetiye çıkarmaktadır.
Dişeti Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Bu konuda en doğru teknik ile fırçalamak en önemli etkendir. Dişlerin ön, arka ve üst olmak üzere tüm yüzeylerini kanama ve acıma olsa dahi fırçalamak, diş ipi kullanmak ve arayüz diş fırçası ile diş arası temizliği yapmak gereklidir. Macun markası hastalık tedavisinde çok etkili değildir. Kullanılan fırçanın kalitesinden ziyade doğru kullanım tekniği etkili olmaktadır.